En underjordisk familietur

Fra Klippingshusene er man kun en kort køretur fra en af Danmarks mest fantastiske underjordiske attraktioner. Saml hele familien og besøg Mønsted Kalkgruber.

Mønsted Kalkgruber er verdens største kalkgrube. Med sine 60 kilometer lange minegange under jorden, er den en fantastisk oplevelse for både børn og voksne. Men over jorden kan man også nyde naturen i al sin pragt. Pak en picnickurv og nyd frokosten i de dejlige grønne omgivelser, inden I bevæger jer ned i de mørke gange. Et lille tip må lyde at tage godt med tøj på – der er altid omkring 8 grader nede i de underjordiske gange!

Tør du udforske mørket?
789 skridt må du tage inden du når bunden af kalkgruben. Herefter venter 4 kilometer gange på at blive udforsket. Børnene vil synes at det er en spændende oplevelse af pege lommelygten rundt i de mange minegange. Nogle af gangene er som store sale, hvorimod man må bøje ryggen for at komme gennem andre. Man kan ikke undgå at føle sig lidt som Indiana Jones når man følger lommelygtens skær gennem de imponerende grottegange. Gangene er oplyst på omkring 2 kilometer af ruten. Resten er man mere end velkommen til selv at udforske – hvis man tør.

Hjælp – der er noget der flakser!
Som gæst i Mønsted Kalkgruber, er man ikke alene i mørket. Hvert år overvintrer mere end 18.000 flagermus i sprækker rundt om i kalkgruberne. Heldigvis flyver de fleste af dem om sommeren ud over hele Jylland, og mæsker sig i insekter, mens der er allerflest besøgende i kalkgruberne. Men om vinteren kommer de tilbage og overvintrer i de kolde gange. Dog kan man sagtens i hele sæsonen opleve flaksende vinger fra en af de fire forskellige flagermustyper over sit hoved.

Da flagermus er en truet dyreart, går Mønsted Kalkgruber højt op i dyrenes trivsel. Derfor får flagermusene også fred og ro til at sove vintersøvn, når kalkgruberne lukker for besøgende i november og frem til foråret. Faktisk holder Mønsted Kalkgruber så nøje øje med deres flaksende venner, at de måler hvor mange der flyver ind og ud ad de forskellige indgange i hulerne. Du kan selv følge flagermusenes daglige ind- og udflyvninger her.

Fut, fut – skal du med?
En af de helt store oplevelser for børn, er det lille minetog som fragter familien fra kalkværket, ned gennem kalkbruddet og ind i kalkgruberne. For bare 25 kr. kan man køre den bugtede vej gennem kalkgruberne og forbi de to store underjordiske søer. Minetoget er en sjov oplevelse som børnene vil huske længe efter. Fra perronen inde i kalkbruddet, kan man selv bevæge sig videre ud på sin opdagelsesrejse gennem de snoede gange.

Vær opmærksom på at toget kun kører mellem d. 15. maj – 15. august for ikke at forstyrre de mange flagermus.

Mønsted Kalkgruber kan sagtens opleves flere gange. Måske er man blevet mere modig ved sit næste besøg, og tør udforske en ny underjordisk rute? For mange familier i omegnen er et besøg i kalkgruberne, kombineret med en familiepicnic, blevet en fast årlig tradition. Stedet er uden tvivl en oplagt destination for beboerne i Klippingshusene. Blot én af mange oplevelser der venter i Viborgs verdenskendte naturområde.

Vil du vide mere om Klippingshusenes naturrige placering, kan du læse mere her.

Skriv dig op
til en fremvisning

"*" indikerer påkrævede felter

Sæt kryds*
Sæt kryds*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.